Inspiratie

Op deze pagina vind je informatie en inspiratie. Zoek je een cadeau voor een speciale gelegenheid of voor jezelf of een ander, een cadeau met betekenis of een sieraad die jouw look compleet maakt? Op deze pagina vertellen we iets over edelstenen en de vele toepassingen van dit natuurproduct.

Edelstenen zijn allemaal verschillend. Zelfs een geslepen kraal is nooit hetzelfde. Bekijk een kraal maar eens goed, je ziet altijd een gaatje, een plat stukje, verschillende kleuren. En dat maakt een edelsteen zo uniek. Daarnaast heeft elke steen zijn eigen eigenschappen. Hard, zacht, in water oplosbaar of niet, fel gekleurd of juist heel zacht. Elke steen heeft zijn eigen betekenis. Sommige stenen vormen een mooie combinatie en andere juist weer niet. Een keuze voor een edelsteen is altijd persoonlijk voor jezelf of voor een ander.

Vraag hier jouw advies


* Meer weten over een specifieke edelsteen?
* Je bent op zoek naar iets specifieks * Je wilt graag iets op maat laten maken * Je wilt graag Filia' s collectie in jouw winkel * Je bent op zoek naar relatiegeschenken of (trouw)bedankjesStel gerust je vraag. We helpen je graag verder.

Edelstenen zijn natuurlijke mineralen die worden gewaardeerd vanwege hun schoonheid, zeldzaamheid en symbolische waarde.
Ze worden al eeuwenlang gebruikt als sieraden en amuletten, en hebben vaak een speciale betekenis of spirituele eigenschappen.
Edelstenen worden gewaardeerd om verschillende redenen. Sommigen worden gewaardeerd vanwege hun zeldzaamheid, terwijl anderen gewaardeerd worden vanwege hun unieke kleur of schittering. De waarde van een edelsteen wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de steen, de grootte en de zeldzaamheid ervan. Edelstenen hebben ook vaak een symbolische betekenis. Ze worden geassocieerd met bepaalde eigenschappen, zoals moed, wijsheid of liefde, en worden gebruikt als talismannen of geluksbrengers. In sommige culturen worden bepaalde edelstenen zelfs geacht magische krachten te bezitten.

 

Een edelsteen voor elke gelegenheid

Er is een edelsteen voor elke gelegenheid. Gewoon omdat een edelsteen prachtig is vanwege zijn kleur, uitstraling en verwerkt is in een mooi sieraad. Los als een decoratief stuk of verwerkt in een (gebruiks)voorwerp. Het is niet voor niets dat er verzamelaars zijn met grote collecties van de mooiste exemplaren. Edelstenen als Diamanten, Smaragd, Robijn of Toermalijn zijn prachtige cadeaus voor speciale gelegenheden. Als een herinnering of om iets te vieren. Maar ook als steuntje in de rug kan een edelsteen een gepast cadeau zijn. Denk aan Tijgeroog voor moed en kracht, Fluoriet voor focus bijvoorbeeld bij een examen en Rozenkwarts als een zachte en troostende steen. Verwerkt in bijvoorbeeld een engeltje of in sieraden. Iedereen kan een edelsteen als iets moois en bijzonders ervaren.

 

Hoe edelstenen worden gevormd

Edelstenen worden gevormd door natuurlijke processen die miljoenen jaren in beslag kunnen nemen. Ze worden gevormd door verschillende geologische processen en vinden plaats in gesteenten zoals graniet of pegmatiet. Ze worden gevormd door de interactie van bepaalde mineralen en vloeistoffen onder hoge druk en temperatuur. Na verloop van tijd kristalliseren deze mineralen en vormen ze edelstenen.

 

Kenmerken van edelstenen

Edelstenen hebben verschillende kenmerken die hun waarde en schoonheid bepalen. In deze sectie zullen we de belangrijkste kenmerken van edelstenen bespreken, zoals kleur, helderheid, slijpvorm en grootte.

 

Kleur

De kleur van een edelsteen is een van de belangrijkste factoren die de waarde ervan bepalen. Elke edelsteen heeft een scala aan kleuren, variërend van helder en levendig tot subtiel en pastel. De kleur van een edelsteen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van bepaalde mineralen of sporenelementen.

Bij diamanten wordt de kleur beoordeeld op een schaal van D (kleurloos) tot Z (lichtgeel). Diamanten met een kleurwaardering van D tot F worden beschouwd als kleurloos en worden als de meest waardevolle beschouwd. Bij andere edelstenen, zoals saffieren, robijnen en smaragden, worden verschillende kleuren gewaardeerd op basis van hun intensiteit en zuiverheid.

 

Helderheid

De helderheid van een edelsteen verwijst naar de afwezigheid van interne onzuiverheden, zoals insluitsels of breuken. Een edelsteen met een hoge helderheid is transparant en heeft een heldere glans. Helderheid kan de waarde van een edelsteen beïnvloeden, omdat edelstenen zonder zichtbare onzuiverheden zeldzamer en dus waardevoller zijn.

Bij diamanten wordt de helderheid beoordeeld op een schaal van Flawless (geen interne of externe onzuiverheden zichtbaar onder 10x vergroting) tot Included (zichtbare onzuiverheden met het blote oog). Bij andere edelstenen wordt de helderheid beoordeeld op basis van de zichtbaarheid en impact van eventuele onzuiverheden.

 

Slijpvorm

De slijpvorm van een edelsteen heeft invloed op zijn schittering en reflectie van licht. Een goed geslepen edelsteen zal het licht op de juiste manier breken en weerkaatsen, waardoor een maximale schittering ontstaat. Bij diamanten wordt de slijpvorm beoordeeld op basis van criteria zoals symmetrie, proporties, polijsting en afwerking.

Bij andere edelstenen, zoals saffieren, robijnen en smaragden, kan de slijpvorm variëren afhankelijk van de gewenste stijl en uitstraling. Populaire slijpvormen zijn onder andere de briljante slijpvorm, de prinses slijpvorm en de smaragdslijpvorm.

 

Grootte

De grootte van een edelsteen wordt gemeten in karaat, wat verwijst naar het gewicht van de steen. Een karaat is gelijk aan 0,2 gram. De prijs van een edelsteen per karaat kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en zeldzaamheid ervan. Over het algemeen geldt dat grotere edelstenen zeldzamer zijn en dus meer waard zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de waarde van een edelsteen niet alleen afhangt van de grootte, maar ook van andere factoren zoals kleur, helderheid en slijpvorm. Een kleinere edelsteen van hoge kwaliteit kan vaak meer waard zijn dan een grotere edelsteen van lagere kwaliteit.

 

Contact

Stel hier jouw vraag. We helpen je graag verder.